Lichterveldse Curieuzeneuzen meten stikstofdioxide

Gemaakt op dinsdag 24 april 2018

We berichtten er eerder al over op onze facebookpagina, er staat een grootschalig onderzoek naar de Vlaamse luchtkwaliteit voor de deur. Het ‘citizen-science-project’ werd CurieuzeNeuzen gedoopt en is een officieel wetenschappelijk onderzoek, waarvoor steun gezocht werd bij de Vlaming. En dus ook bij de Lichterveldenaar!

CurieuzeNeuzen ging op zoek naar huishoudens die gedurende de testperiode in mei, 2 meetbuisjes aan hun gevelraam willen hangen. Op die manier willen de onderzoekers de stikstofdioxide (NO2) in de lucht kunnen meten, zowel in de stad als op het platte land. Uit de meer dan 52.000 inzendingen werden de 20.000 voor het onderzoek meest geschikte gevels gekozen. De eigenaars van deze gevels kregen vandaag hun proefpakket toegestuurd, met daarin onder andere 2 proefbuisjes, die eind deze week aan hun gevel bevestigd moeten worden.

Je kon het misschien al raden, maar in Lichtervelde is ook een SOMM-gevel bij de gelukkigen. In totaal zijn er 27 Lichterveldse Curieuzeneuzen. We kunnen jullie de volgende weken dan ook van heel nabij op de hoogte houden van het project, door nu en dan een korte stand van zaken te posten op onze website.

Voorlopig worden de proefbuisjes nog zorgvuldig bewaard in de koelkast, wat blijkbaar nodig is voor de kwaliteit van het onderzoek. Zaterdag 28 april worden ze bevestigd aan de gevels. In september krijgen we dan de resultaten en weten we hoe het gesteld is met de stikstofdioxide in de Lichterveldse lucht. Wij zijn alvast enthousiast!